Joshua en Sophie op reis

De grote muur

DeChinese MuurofGrote Muuris een uit aarde en stenen opgetrokken verdedigingslinie in het noorden vanChina. De ruim 6.000 kilometer lange muur, die in het Chineeslange muur van 10.000liheet, moest hetChinees Keizerrijkbeschermen tegen vijandelijkenomadischeruitervolkeren. Het complex strekt zich uit vanShanhaiguan, een stadswijk vanQinhuangdaoaan deGolf van Bohai, tot deJiayupas, nabij de stadJiayuguanin de provincieGansu. De gehele verdedigingslinie, inclusief verdedigingsgroeven van 359 kilometer en 2.232 kilometer aan natuurlijke grenzen (rivieren, heuvels en bergen), heeft een lengte van 8.850 kilometer.


De huidige Grote Muur is grotendeels tot stand gekomen ten tijde van deMing-dynastie(1368-1644), maar verdedigingsmuren hebben een lange historie in China. Al in dePeriode van Lente en Herfst(722 v.Chr. - 481 v.Chr.) werden deze gebouwd door de talrijke staten uit die tijd. De eerste keizer van deQin-dynastie,Qin Shi Huangdi, die China na eenperiode van oorlogenin 221 v.Chr. onder zijn heerschappij verenigde, versterkte bestaande muren en voegde deze samen tot een uitgestrekte verdedigingsbarrière aan de noordgrens van zijn rijk.

e Muur is op veel plaatsen zwaar beschadigd of zelfs afgebroken. Daarom mag er op sommige stukken niet meer gelopen worden. De stenen zijn vaak voor andere doelen gebruikt of de muur is door erosie of oorlogsgeweld beschadigd. Toch zijn er nog grote delen over.

De Muur begint of eindigt aan de zeezijde in de Golf van Bohai met het grote fort Shanhaiguan dat enige jaren geleden helemaal herbouwd is. Dit fort heet de "Oude drakenkop" en is momenteel een, vooral voor Chinese toeristen, grote trekpleister. Het fort ligt iets ten noorden van de havenstadQinhuangdao.

De Chinese Muur is in1987opgenomen door deUNESCOop dewerelderfgoedlijst. In2007werd de Chinese Muur tot een van dezeven nieuwe wereldwonderengekozen.

Reacties

Reacties

Coby en Jaap

word een geweldige reis wat een avontuur

Eef Baas

Alles weer gezien en gelezen. Zeer de moeite waard en wat een verhalen en historie in dat land. Dat kan van hieruit niet bevatten.

Groetjes,
Rina en Eef

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!